Ревю Nokia Lumia 520

Nokia Lumia 520
Lumia 520

Вече близо 2 месеца притежавам този телефон и реших, че дойде време и аз да споделя мнението си. На първо място избрах Lumia 520 защото е Nokia. Предишният ми телефон също е Nokia и съм доста доволен. Също така реших да сменя платформата след безуспешният ми опит с един доста куц, смотан и евтин телефон с Android.  И така, след дълго проучване на жизнения цикъл, реших да се хвърля в дебрите на Windows Phone 8. Може да си кажете, че решението ми е странно. Така е, но реших да опитам.

Първото ми впечатление от телефона бе много добро. За представител на ниския клас телефонът е с отлична форма, лек и приляга добре в ръката без опасност да го изпуснете докато се опитвате да натиснете нещо върху екрана. 4 инчовият дисплей лично за мен е достатъчно голям. Качеството на IPS LCD екрана с разделителна способност от 480 на 800 пиксела е добра като за апарат от ниския ценови клас. Разбира се, отстъпва по качество от по-големите си събратя, но това, което получавате на тази цена си заслужава.

Още едно добро впечатление ми направи и разположението на конекторите на телефона: 3.5″ за слушалки в горният ляв ъгъл и Micro USB долу в центъра. За мен това разположение е идеално и улеснява доста употребата му със свързани едновремено слушалки и зарядно устройство. Удобство придават и хардуерните бутони за камера, отключване/заключване и контрол на звука разположени вдясно на дисплея. Така поставени с бутините се работи много удобно и едновремено скролваш и заключваш само с палеца на дясната ръка.Телефонът е изграден от две основни части: моноблок (дисплей, тъч панел и хардуер), батерия с капацитет 1430 mAh и заден панел. Животът на батерията при мен е 2-3 дни, като телефонът е в режим 2G, без включен пакет за данни и с почти постоянно включен WiFi. В задната част се намират слотовете за Micro SIM и Micro SD картата, като този път те не са блокирани под батерията, а се намират в страни на нея. Изработката на телефонът е добра, корпусът е изцяло пластмасов, като задният панел е сменяем.

От към технически характеристики телефонът не впечатлява и в същото време притежава всичко което е нужно. Най-важното е двуядреният процесор Qualcomm Snapdragon S4 на 1GHz, 512MB RAM, 8GB памет, с възможност за добавяне на до 64GB Micro SD карта, 5MP основна камера без светкавица. Телефонът разполага и с WiFi 802.11 b/g/n, Bluetooth 4.0, както и набор от сензори: за околната осветеност, сензор за близост и акселерометър. След последният софтуерен ъпгрейд “Amber” серията телефони Lumia придоби и функцията FM радио.

Най-голямо впечатление ми направи поведението на телефона и по-конкретно: бързата реакция на потребителския интерфейс, бързо зареждане на приложенията, много добрата чувствителност на сензорният екран. Сензорният екран наистина може да се използва с ръкавици, лично тествано с кожени такива. Вградените 8GB (около 6GB на разположение на потребителя) памет са напълно достатъчни за ежедневна работа, слушане на музика, видео и снимки. Имате усещането, че работите с телефон от висок клас, а реално той е най-евтиният от серията. При следващият голям ъпдейт (GDR3), който очакваме към края на годината, се очаква подобряване на мултитаскинг функциите на телефона.

Приложения. Телефонът има всичко необходимо за работа с него. Трябва да отбележа, че двете компании майки Microsoft и Nokia сериозно се стараят броят и качеството на приложенията постоянно да се увеличават. Можем да намерим няколко приложения познати ни от Windows: Internet Explorer, Bing Search, Office (Word, Excel, Power Point, One Note), Store (магазин за приложения), SkyDrive, Skype, Hotmail, XBox Live. От Nokia мисля че всички се досещат какво са ни предоставили: разбира се прекрасната навигация в лицето на HERE Maps и HERE Drive, многобройни приложения за управление на камерата: Smart Shot, SmartCam Panorama, Creative Studio, Cinemagraph. Телефонът разполага с много приложения като няма как да опиша тук. Просто ще трябва сами да ги откриете.

Единствен недостатък на телефона за мен е камерата. Тя се задоволително добре при добра осветеност като прави добри снимки и видео клипове с доста добро качество, контраст и яркост. При лоша осветеност и през нощта камерата се държи зле и се усеща липсата на какъвто и да е тип светкавица. Малко подобрение донесе въвеждането на Nokia Smart Camera. Наскоро излезе и новината, че новото приложение Nokia Camera (обединяващо Nokia Smart Cam и Nokia Pro Cam) ще бъде достъпно за всички телефони Lumia към началото на следващата година.

От гледна точка на приложенията има още какво да се желае. Платформата набира скорост, но все още приложения се пишат главно за Андроид и iOS. След последното голямо събитие на Nokia стана ясно, че на бял свят ще се появят версиите за Windows Phone на много и известни мобилни приложения. Според мен до коледа Windows Phone ще стане равноправна среда за развитие на нови приложения и ще догони двата гиганта на пазара.

Препоръчвам Lumia 520 на хора, търсещи телефон от ниския ценови клас, който в същото време има всичко необходимо. Впечатлява с бързина, дисплей и сензорен екран. Ако очаквате добра камера то това не е Вашият модел. Аз лично съм изключително доволен от телефона, но понякога ми липсва свободата да правя снимки във всяка една ситуация.

Приятно четене!

Петър Русев.

4 Replies to “Ревю Nokia Lumia 520”

 1. как да сложа да ми се сменят снимки при заключен екран,благодаря предварително

  1. Здравейте. Има няколко начина да направите това. И двата варианта се изпълняват от Lock Screen настройките:
   1. Избирате Bing – по този начин получавате всеки ден различна снимка, която идва от търсачката Bing на Microsoft.
   2. Другият вариант е да изберете опция “Facebook” така ще се сменят снимките от вашите амбуми
   3. Същото е възможно и с Instagram.
   Мисля, че и други проложения за споделяне на снимки също поддържат тази възможност.

   Надявам се да съм помогнал 🙂

Напишете своя коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.