Ревю Nokia Lumia 830

Здравейте

Lumia 830
Lumia 830

Наскоро се сдобих с новия “бюджетен флагман” на Nokia, може би един от последните телефони носещи логото на голямата Финландска компания. Ползвам го вече два месеца и реших да споделя мнението си с Вас. Ето го и него.

Още от края на лятото очаквах с нетърпение телефона. Познавах добре Lumia 820 и с нетърпение очаквах неговият наследник. След официалното представя на телефона знаех, че това ще бъде следващия ми телефон. За съжаление в България новите неща идват с малко закъснение, време, в което бях изгледал всички ревюта и Hands-On клипчета които бяха в YouTube. И след месец дойде.

Отворих кутията с нетърпение и да Ви кажа малко бях разочарован. Вътре имаше телефон, батерия, зарядно и толкова. Нямаше слушалки, нещо което очаквах. Нещото, което ме изненада приятно е факта че зарядното е в две части, кабел и самото тяло на зарядното устройстово. Оказа се, че зарядното е един от двата модела Fast Charger които Nokia обяви заедно с обявяването на модела 830. Голямата 2200mAh батерия се зарежда за малко повече от час и половина, време което не можете да постигнете с друго USB зарядно.


Очаквах голям телефон, имайки предвид 5 инчовия екран, но не очаквах толкова голям. В сравнение с Nexus 5 и Z1 Lumia 830 е по-голям, но това за мен няма значение. Вниманието ми се прикова в големият екран и алуминиевата рамка. Наистина добър дизайн. Без батерия телефонът е лек като перце. Доста се потрудих докато премахна задният панел за да поставя батерия, NANO SIM и SD карта. Също така се потрудих и при поставянето обратно на капака. Не се заблуждавайте, това е добър знак, знак че задният панел е здраво закрепен, няма и милиметър луфт, както и нежелано движение.

Първи запуск, нямам търпение да видя новият Denim фърмуер и да открия разликите. Зарежда бързо както останалитe Lumia. След Windows логото се появи и началният екран. Дотук нищо особено, това което прави впечатление е дисплеят. Дори и с черна тема дисплеят е ярък и контрастен, дисплей който ми хареса от пръв поглед. Като цяло не виждам особени нововъведения в Denim фърмуера. Видимо всичко е същото, но “под капака” разликата се усеща.

Във видео рекламите на Microsoft телефонът се нерича Бюджетният Флагман. Малко странна идея, имайки предвид не най-новия хардуер и не най-високите показатели които има телефонът. Заради това доста критици отписаха телефона още преди да излезе в продажба. Във всичките Hands on видеа видях доста добът пърформънс. Надявах се да видя същото и в моите ръце.

Така се и случи. Всички знаете как се държи нов, прясно преинсталиран телефон: той просто “лети”. Това бе и моето първоначално впечатление. Това все още е моето впечатление след повече от месец употреба. Телефонът е доста бърз дори и само с 1GB RAM и четириядрен процесор.

В рекламата за Бюджетният Флагман се набляга на Pure View камерата с Carl Zeis оптика. На пръв поглед сензорът на камерата и отворът й са доста малки и човек трудно може да повярва, че това е 10MP камера. Това беше и моята реакция, защото отворът на камерата изглежда два пъти по-малък от същият отвор на стария ми телефон Nokia 6220c. За да се разубедя веднага я пуснах. Камерата прави доста добри снимки като за телефон, с малък цифров шум, добра яркост и контраст. Снимките са с максимална разделителна способност от 3840 на 2160 пиксела и видео с 1080p/30fps качество. Телефонът има един скрит жокер: мъничката точица над камерата. Това е допълнителен микрофон който се използва за запис на звук при снимане на видео. Също така имате възможността да снимате видео с Dolby Digital Plus 5.1 качество, както и да запишете пълният аудио спектър.

Като цяло съм много доволен от камерата. Но! Широко бе разтръбено, че камерата ще прави HDR снимки и видео с 4K качество. За съжаление в момента камерата не прави и двете. За HDR снимките се очаква ъпдейт на Lumia Camera Classic приложението, а отностно 4K видеото по последни данни на Microsoft няма да го получи поради “Hardware Limitations”. Малко тъпо, но поне модела 930 ще получи 4K видеото, но мен това не ме грее особено.

Малко по-нагоре написах че телефонът е лек без батерия. Твърдя същото и за напълно укомплектован телефон. Телефонът е лек, тънък икомпактен за размерите си. Встрани на дисплея е само алуминиевата рамка, над него логото Nokia и отворът за слушалката, предната камера и няколкото сензора, а отдолу хардуерните навигационни бутони с подсветка. Дизайнът наистина е нещото, което най-много ми харесва. Алуминиевата рамка е доста добро хрумване, което е и доста добре изпълнено. Хардуерните навигационни бутони с подсветка са ми любимите, защото на 520-ката нямах подсветка и в тъмното се чудех къде точно е Back бутона. Е, вече нямам такива затруднения. Вдясно върху алуминиевата рамка ще намерите добре познатите 3 бутона: за контрол на звука, заключването и двустепенния бутон на камерата. Искрено се радвам, че Nokia не са спестили от материали и тук са налични всички хардуерни бутони и необходими сензори.

Операционната система и приложенията няма да ги коментирам. За мен Windows Phone е като малко дете с много потенциал. Само трябва да почакаме и видим на къде ще се развие. За сега се движи добре: Minor Update на всеки 3 месеца и Major Version Update на около година. Добър темп и посока на развитие. Дали ще догонят конкуренцията предстои да видим. Дано да стане по-бързо, в противен случайн Windows Phone ще последва пътя на Windows Mobile платформата от преди 4-5 години.

С тази статия не целя да ви накарам да си купите последният (засега) телефон с логото Nokia. Давам ви пристрастното си мнение.

Успех и приятно позлване.

One Reply to “Ревю Nokia Lumia 830”

Напишете своя коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.