Ревю Xiaomi Mi 5s

Здравейте скъпи читатели! Отново сме на техническа вълна и днес съм решил да ви представя може би вече не много новия топ модел на Xiaomi, а именно Mi 5s.
Сдобих се с телефона в края на календарната 2016, като алтернатива на старата Nokia 830, която безвъзвратно ме предаде. Вътрешно имах доста тревоги преминавайки от Windows 10 Mobile към Android, но засега не съжалявам. И все пак да се върнем на темата, най-мощното Xiaomi на пазара.
Телефонът е доста добър, сега ще ви разкажа защо. На пръв поглед той е по-невзрачен от по-малкият си брат Mi 5: стъклен гръб срещу алуминиев такъв. Ако двата телефона бяха с еднакви параметри може би щях да избера стъкления Mi 5, но исках по-бързия и взех Mi 5s. Дизайнът досущ наподобява iPhone: отворите за високоговорители, разположението на USB конектора, лентите разделящи отделните елементи на задния панел. Редно е да отбележа и извивката в двете страни на задния панел. Задният панел в двете си страни е извит напред към дисплея, по този начин правейки страничната рамка доста тънка. Този ефект увеличава площта на гърба и подобрява захващането и цялостното усещане за телефона. Той стои доста удобно в ръката и не “бяга”. Отпред имаме голямо стъкло пое което е 5.15″ FullHD дисплей, селфи камера, цветен LED индикатор за нотификации, централен бутон съвместяващ Fingerprint, и два хардуерни бутона встрани от централния, маркирани с бяла LED светлина.Хардуерно телефонът е няколко пъти над това, с което работих преди. Само ще отбележа четириядрен Snapdragon 821 на 2.15GHz, 4GB RAM, останалите параметри ще ги намерите тук. Този процесор направо лети, имам предвид не само скоростта, с която се зареждат приложенията, но и тази, с която се инсталират. В интерес на истината повече време отнема на  едно ново приложение да се изтегли, а след това то се инсталира за броени секунди. Не трябва да забравяме и дисплеят, който ми направи доста добро впечатление. Контрастна и ярка картина, добра пикселна гъстота от 428ppi, видимост от всички ъгли. Отново за пръв път ползвам телефон с FullHD дисплей и разликата му с 720p дисплей наистина е голяма. Ако някога се чудите дали да вземете FullHD или 720p препоръчвам да вземете този с по-високата резолюция, няма да съжалявате. Разликата не се усеща толкова докато цъкате по менютата, а когато разглеждате снимки и видеа.
Софтуерно има какво още да се желае. Редно е да кажа, че интерфейсът Miui е доста лек и изчистен, отново наподобяващ този на iPhone. Фабрично има инсталирани само десетина типично </>Xiaomi приложения, които са удобни и не създават проблеми. Останалите са стандартните Google приложения. Нещото, което за момента ми липсва е официален ъпдейт до Android 7, тъй като последната официална версия е 6.0.1.


Телефонът също така идва с QuickCharge 3.0 технология, 2.5А зарядно и USB type C 1.0. Тази комбинация прави пълен заряд на 3200mAh батерия за час и половина, факт който наистина ме радва. Интересно е, че при процесът на зареждане няма загряване на корпуса на телефона, а адаптерът е само леко топъл.
Няколко думи и за основната камера, само 12MP, но снима доста добре дори и без заложени допълнителни филтри. Притежава двутонова светкавица и автофокус с фазова детекция. Клиповете са доста изчистени и без цифров шум, звукът е с адекватно качество, като за целта спомага и допълнителен микрофон на задния панел.

Искам да засегна и един въпрос, който е малко неясен. Става въпрос за дисплея, и по-скоро за неговата защита. Няма официална информация каква точно защита се използва, но се споменава алтернатива на Gorilla Glass 3. Личният ми опит показва, че защитата, колкото и неизвестна да е, работи и то добре. След повече от месец ползване телефонът няма никакви видими следи от употреба по предното стъкло, централния бутон. Металният заден панел все още няма драскотини. В сайтът на европейския магазин на Xiaomi можете да откриете протектор за екран и калъф. Лично препоръчвам тази комбинация от силиконов гръб и допълнително предпазно стъкло, можете да я намерите в Ebay.

В заключение мога да споделя, че след близо месец и половина работа с Xiaomi Mi 5s съм повече от доволен. Телефонът е доста бърз, държи се адекватно, батерията издържа 1-2 дни, в зависимост от употребата. Всичко работи и то доста бързо.

Успех и приятно ползване.

Напишете своя коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.